Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 27 de desembre del 2012

INSTRUMENTS DE LA MÚSICA TRADICIONAL BASCA








ALBOKA

L'alboka és un instrument de vent.
El nom deriva de l'àrab "al-Buq" (البوق), que literalment significa "la trompeta" o "la banya".
Està format amb dues banyes de vaca: un fa de pavelló i una altra banya més petita fa de broquet, dins del qual hi ha dues llengüetes. Aquestes dues banyes estan unides per dues canyes com si fossin flautes, una de tres forats i l'altra de cinc.L'alboka sona quan s'agafa i s'expulsa l'aire, per la qual cosa el seu so esdevé continu.




                                                JOSETXUK KOIUKO DEU. ALBOKA



DULTZAINA
Instrument de vent de doble llengüeta i cos cònic amb sis forats. A la música tradicional basca hi ha tres instruments que responen a aquestes característiques i que no tenen massa diferències a destacar. Són la dultzaina, similar a la dolçaina de València -tocada sobretot a Gipuzkoa i Bizkaia-, la gaita navarresa i la txambela.
Tradicionalment la dultzaina ha estat un instrument que es tocava en els ambients camperols. Estava feta de fusta, però en el segle XIX es van començar a fer de metall. El broquet era de fusta i normalment cada dolçainer acostumava a fer-se la seva pròpia dolçaina.



NAFARROAKO GAITA
La gaita navarresa és un instrument molt popular a Nafarroa. D'entre els instruments de doble llengüeta és el més conegut i el que ha patit una evolució més gran en relació a la seva estructura.
L'època de més esplendor la va viure en el segle XIX, però a principis de XX va patir una davallada en l'ús i a mitjan segle eren molt pocs els gaiters que quedaven actius.





TXANBELA
La txanbela és un instrument de vent de doble llengüeta i cos cònic
que es toca sobretot a Zuberoa. Dissortadament, és un instrument que ha estat a punt de desaparèixer.






TXISTU
Instrument de vent fet de fusta. És una flauta rectade 43 centímetres que té tres forats: dos a la part inferior davantera i un a la part inferior de darrera. Es toca amb la mà esquerra. És l'instrument basc més popular i conegut. Se sol tocar acompanyat del danbolin , queés un tambor que el txistulari manté penjat del braç esquerre mentre el toca amb un bastonet que aguanta amb la mà dreta.



ASTE NAGUSIA 2006. BILBO




                             AURRESKUA HERRIARI (SOKA- DANTZA)  (ELGOIBAR)
 

TXALAPARTA
A tota Europa no es coneix un instrument musical de les característiques de la txalaparta. L'instrument consisteix en dos o més taulons de dos metres o dos metres i mig de llarg per vint-i-cinc centímetres d'ample i cinc centímetres de gruix. Els taulons es disposen de forma horitzontal sobre dues cistelles o, en el seu defecte,sobre dues cadires o suports protegits per sacs. La txalaparta és tocada per dues persones, cadascuna de les quals toca amb dos pals rodons i allargats fets de fusta de roure o freixe. Els pals colpegen els taulons verticalment, de dalt a baix.


ASTE NAGUSIA 2006. BILBO







                                   UGARTE ANAIAK (ASTE NAGUSIA 2011, BILBO)



TRIKITIXA
És l'instrument popular més nou de la música tradicional basca. Aquest acordió diatònic va introduir-se de ple en la música basca a finals del segle XIX . En totes les romeries i festes d'Euskalherria és ben present el so de la trikitixa, que sempre es toca acompanyada del pandero.






                                           KEPA JUNKERA - Gaztelugatxeko martxa .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada