Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 27 de desembre del 2012

GAZTELUGATXE


RUTES (1)

A 27 quilòmetres de Bilbo, camí de la costa, trobem Bakio, terra del millor txakoli biscaí. A més de gaudir d'una de les més belles platges de Bizkaia, podem visitar l'església romànica de San Pelaio.
Ens adrecem cap a San Juan de Gaztelugatxe, ermita del segle X construïda sobre les restes d'un antic castell i unida artificialment al continent per un braç. La roca s'endinsa en el Kantauri (Cantàbric) i s'alça 150 metres sobre el nivell del mar, bo i permetent una panoràmica esplèndida. Una llarga escala de 231 esglaons ens condueix al temple. La devoció dels arrantzaleak (pescadors)  i els perills d'una mar salvatge han fet proliferar per tota la costa basca, i especialment en aquesta ermita, exvots que recorden els perills esquivats i les promeses aconseguides. També hi trobem a l'absis una imatge de sant Joan Baptista a qui està dedicat el temple.
Les invasions normandes i les batalles entre el rei Alfonso XI i el Senyor de Bizkaia, Núñez de Lara, van tenir aquesta roca no només com a testimoni sinó com a privilegiada torre de guaita.
Els més observadors descobriran al final de l'escala una petjada gastada. La llegenda n'atribueix l'origen a sant Joan.
A Gaztelugatxe s'organitzen activitats subaquàtiques i fins i tot es fan ofrenes a la imatge de la verge de Begoña (de 850 quilos de pes i 1,20 metres d'alçada) que hi ha sota de l'aigua, a uns 10 metres de profunditat.
Abans d'agafar el camí cap a Bermeo, cal desviar-se a l'esquerra i anar al cap de Matxitxako, extrem nord de Bizkaia, on hi trobem el far. Escenari d'una batalla naval l'any 1.937, el cap ens permet contemplar un cop més el relleu agrest d'aquest tros de costa biscaïna. Una mica lluny, el penyal d'Aketx i la roca de Gaztelugatxe sorgeixen enmig del mar.
Arribem finalment a Bermeo. El port pesquer de baixura més important del Cantàbric on hi desemboca la ria de Gernika.  Bermeo va rivalitzar amb Bilbo per l'hegemonia dins de Bizkaia fins la segona meitat del segle XIV. Hi ha mostres de barroc a l'Ajuntament i a la torre del campanar de santa Eufèmia. Tampoc cal perdre's l'església neoclàssica d'Andra Maria i els edificis del Casino i el modernista  Batzoki. A la torre d'Ercilla hi ha el Museu del Pescador.
Bermeo i les platges del voltant s'han convertit en un centre internacional per a la pràctica del surf, gràcies a les grans onades que s'hi fan.
Finalment, no cal oblidar que Bermeo es troba en un extrem de la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai.





GAZTELUGATXE:  turismo.euskadi.net/...gaztelugatxe/.../es/








                                "Gastelugatxe"  Oskorri




BAKIO:  www.bakio.org





Bakio
 
Bakio (Platja)




BERMEO: www.bermeokoudala.net/bermeo




Port de Bermeo




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada