Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 4 de gener del 2013


EUSKAL HERRIA



 






 IMATGES D'EUSKAL HERRIA



DEFINICIÓ D'EUSKAL HERRIA



Cal tenir clara la diferència entre Euskal Herria i Euskadi.  


El País Basc (en basc Euskal Herria, "país de llengua basca") és un país europeu. Comprèn els set territoris que corresponen aproximadament a l'àrea lingüística basca en temps històrics. La bandera identificativa del poble basc és la ikurriña.
Actualment, aquests territoris estan repartits entre els estats espanyol, i francès, i gaudeixen de nivells d'autonomia molt diferents. Actualment, no hi ha cap entitat administrativa reconeguda que comprengui la totalitat del País Basc. Aquest és el territori que molts independentistes bascos reclamen per formar un estat propi.
De manera oficiosa, tot i que no oficial, Iruña (Pamplona)  n'és la capital.

El País Basc ocupa una superfície de 20.664 Km² en el vèrtex occidental dels Pirineus, al mar Cantàbric (Golf de Biscaia). Té el seu propi idioma, el basc o euskara (minoritari en front del francès i el castellà), i una població d'uns tres milions d'habitants, uns dos milions i mig dels quals tenen la ciutadania espanyola, i la resta la francesa.

Euskal Herria estaria constituïda per set territoris o províncies (en basc lurralde, plural lurraldeak): Àlaba (Araba), Biscaia (Bizkaia), Guipúscoa (Gipuzkoa), Navarra (Nafarroa)Baixa Navarra (Nafarroa Behera) , Lapurdi  Zuberoa.
L'euskara hi es parlada habitualment en algunes regions, sobretot Gipuzkoa, part oriental de Bizkaia i nord de Nafarroa. En d'altres, el basc ha estat substituït pel castellà o francès. Avui en dia, el basc té categoria de llengua oficial a la Comunitat autònoma del País Basc (CAV)  i en parts de la Comunitat Foral de Navarra, però no té cap reconeixement oficial a les regions sota administració francesa.




                                                        EUSKAL HERRIA








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada